Recenzja książki „Jedzenie i picie w średniowieczu”

Już na wstępie autor książki ostrzega czytelnika, że w jego książce nie znajdzie przepisów kulinarnych. Zapoznając się z kolejnymi rozdziałami tej publikacji zdamy sobie sprawę z tego co miał na myśli niemiecki historyk.

Głównym celem jaki postawił przed sobą autor niniejszej książki było przedstawienie świata żywności, której brakowało nawet w normalnych czasach. Musimy zdać sobie sprawę z tego, że w średniowieczu dla zdecydowanej większości społeczeństwa głód był codziennością. Niewielu mogło regularnie spożywać mięso, a na stołach królowały papki owsiane, kasza i chleb. Nawet nie mieści się w naszych głowach ile trudu musieli włożyć ówcześni ludzie w to, by napełnić swój żołądek. W obecnych czasach oraz w realiach, w których żyjemy, nie jesteśmy w stanie sobie wyobrazić co to jest głód. Wielu z nas narzeka, że jest przejedzonych po świętach Bożego Narodzenia. Jest to efekt obżarstwa będącego jednym z siedmiu grzechów głównych w chrześcijaństwie. Dla ludzi doby średniowiecza, którzy codzienność postrzegali przez pryzmat wiary, co do zasady niemożliwym było popełnienie tego przewinienia. Kiedy sobie to uzmysłowimy rysuje się przed nami obraz społeczeństwa wiecznego niedoboru. Do dnia dzisiejszego w Konstancji „tłusty czwartek” jest głównym świętem karnawału. Przypomina średniowieczną radość z ucztowania, ponieważ w tym dniu dodawano do potraw smalec.

Praca Schuberta daje nam możliwość zaczerpnięcia wiedzy na temat tego co mogło znaleźć się na stołach ludzi okresu średniowiecza. Książka została podzielona na trzy części. Pierwsza z nich została poświęcona jedzeniu. Dowiemy się z niej m.in. jak istotną rolę odegrała sól określana mianem „białego złota”, jakie mięsiwa i ryby królowały na stołach oraz z jakich zbóż wyrabiano chleb. Druga część jest opisem napojów spożywanych w wiekach średnich. Wyjaśniono w niej jakie znaczenie miało wino i piwo dla przeciętnego Kowalskiego oraz jaką funkcje pełniła wódka. Ostatnia część to zestawienie jedzenia i picia z porządkiem życia ówczesnych ludzi. Autor scharakteryzował w niej m.in. sposób spożywania posiłków, opisał stosowane naczynia i sztućce oraz przybliżył zwyczaj picia za czyjeś zdrowie.

Mimo, że do dnia dzisiejszego nie udało się uporać z problemem głodu (według raportu ONZ z 2018 r. 820 mln ludzi nie miało wystarczającej ilości pożywienia, czyli co dziewiąty człowiek na świecie), to co do zasady żyjemy w świecie, w którym większość z nas ma się dobrze pod tym względem. Ma co jeść, gdzie mieszkać i może sobie pozwolić na przyjemności. Ludzie wieków średnich nie posiadali takiego komfortu życia. Każdego dnia musieli walczyć o przetrwanie, a ich los był nierozerwalnie związany z naturą, która była ich żywicielką. Książka Schuberta jest niezwykle barwną podróżą po średniowiecznych domach, oberżach i zamkach, w których serwowano niezliczoną ilość jedzenia. Musimy jednak wiedzieć, że gdybyśmy chcieli odtworzyć tamte potrawy to prawdopodobnie niewiele z nich przypadło nam do gustu. Tak to już bywa – czasy się zmieniają, smaki również. Książkę polecam wszystkim, a w szczególności fanom średniowiecza, historii życia codziennego oraz tym, który poszukują książek o tematyce kulinarnej dawnych czasów.

Autor: Ernst Schubert
Tytuł: „Jedzenie i picie w średniowieczu”
Wydawnictwo: Uniwersytetu Mikołaja Kopernika
Rok wydania: 2019 r.
Liczba stron: 500
Cena: 58,00 zł
Książkę można kupić na stronie Wydawcy.

Może zainteresują Cię też inne artykuły:

Recenzja książki „1941. Rok, w którym Niemcy przegrały wojnę”

Jakie wydarzenia zdecydowały o tym, że ostatecznie Hitler przegrał II wojnę światową? Na to pytanie próbuje odpowiedzieć Andrew Nagorski, autor…
CZYTAJ DALEJ

Historia najsłynniejszego rejsu

Titanic, ogromny statek pasażerski o długości trzech boisk piłkarskich i wysokości jedenastopiętrowego budynku, uważany był za niezatapialny. Mimo to pięć…
CZYTAJ DALEJ

Recenzja książki „Łuny na Wschodzie. Krwawa wojna z OUN-UPA o Lubelszczyznę”

W historii stosunków polsko-ukraińskich znajdują się kwestie, które do dnia dzisiejszego budzą wiele emocji. Jedną z nich jest rywalizacja z…
CZYTAJ DALEJ